Povijest kluba

image_pdfimage_print

 

ŠK Straža osnovan je 2000 godine, od grupe rekreativaca, te je počeo djelovati-takmičiti se u šahovskoj ligi KZŽ. Klub je registriran 26.01.2001.godine.  Iste godine, ŠK uključio se u borbu za sam vrh lige, pokazujući to osvojenim trećim mjestom u kupu. Prvi predsjednik kluba postao je g .Damir Gorup, a naš najbolji igrač bio je g. Ivan Hamer. Tandem Gorup-Hamer bio je nositelj edukacije, rada u savezu,  kao i organizator svih takmičenja u samom klubu. Nakon dva mandata g. Gorupa do 2009,za novog predsjednika izabran je g. Ivan Hamer. Nakon dvije godine,2011 g. Hamer je podnio ostavku i izabran je novi predsjednik g. Josip Kunštek. Nakon jednogodišnjeg vođenja kluba 2012,zbog osobnih razloga i on je podnio ostavku ,tako da je 2013 godine funkciju predsjednika kluba, preuzeo g. Josip Krklec, koji je na čelu kluba još i danas (2020).

 

Nastavak takmičenja, u slijedećoj 2002 godini donio je još bolje rezultate, tako da je osvojeno drugo mjesto u kupu i prvo mjesto u Sutlanskoj ligi. U 2003 godini osvojeno je drugo mjesto u ligi i drugo mjestu u kupu KZŽ. Rastom kvalitete u samom klubu kao i novoregistriranih igrača u 2004 godini rezultiralo je osvajanjem prvog mjesta u ligi i prvog mjesta u kupu. Nakon osvojenog prvog mjesta zaplovilo se prema trećoj A ligi.

ŠK Straža nekoliko se puta plasirala  u III A ligu, no, bez obzira na kvalitetu tadašnjeg sastava, nekih većih zapaženih rezultata nije bilo. Rad u tom periodu, u klubu je bio jako intenzivan. Klub je uz takmičenje u trećoj , formirao i drugu ekipu za nastup u IV D ligi gdje se i danas takmiči . Zadnja, treća sezona u trećoj A ligi bila je 2012 godine. Vrijeme koje je dolazilo donijelo nam je ispadanje iz treće lige a i nove inicijative za bolju kvalitetu u samoj organizaciji kluba.  Inicijativa za organiziranjem otvorenog prvenstva – Opena, prihvaćena je sa velikom skepsom od samih igrača. Podršku organizaciji dao je tadašnji predsjednik g. Gorup a posebno nas je obradovala podrška općine na čelu s g. Božidarom Brezinšćak Bagolom kao i podrška tadašnje županice  gđe. Sonje Borovčak. Danas smo pred organiziranjem 14 Opena, koji je prerastao u međunarodno otvoreno prvenstvo KZŽ i za kojeg svi igrači koji sudjeluju, govore, da je to jedan od najbolje organiziranih turnira u Hrvatskoj, koji će rasti i u sljedećem periodu.

Udruga ŠK Straža zahvaljuje Općini Hum na Sutli, na čelu sa načelnikom g. Zvonkom Jutriša, Vetropack Straži , sa direktorom g.Tihomirom Premužak, KZŽ na čelu sa županom g. Željkom Kolarom, prijateljima kluba, kao i svim ljudima dobre volje, na materijalnoj i financijskoj pomoći klubu, bez koje bi bilo nemoguće organizirati HUM OPEN.

Naši pojedini igrači nastupali su i na raznim takmičenjima: Open Pula,Open Velika Gorica…Uz brzopotezne turnire, klub organizira i prijateljske susrete. Jedan od takvih susreta je sa mariborskim ŠK Tabor i ŠK Šmarje pri Jelšah , koji traje i danas. Klub sudjeluje i u akcijama u Humu na Sutli: uklanjanje glomaznog otpada, čišćenje i uređenje javnih prostora,uklanjanje ambrozije…

Pregledom rada kluba, vidljivo je, da je klub kroz čitavo razdoblje vrlo aktivan, bez obzira na zapreke, kao što su financiranje, oprema, vrijeme COVID-a….

Godine 2015,postali smo Udruga ŠK Straža. Kako smo dobili nove prostorije u zgradi Općine Hum na Sutli, red je bilo i poželjeti ,uključivanje još više aktivista u rad kluba, kao i uključivanje šire društvene zajednice u organizaciju Hum Opena, tako da on postane nositelj prepoznavanja naše lijepe općine, uz ostale humske brendove. 

Klub, uz svoje prostorije, u zgradi Općine ,većinom djeluje, trenira i koristi prostore restorana “IVA”.

 

 Nakon punih 20 godina postojanja ,ne bi bilo sportski reći, da nam nije bilo lijepo i da nismo sve svoje snage udružili u razvoj kluba. Počevši sa par entuzijasta, ljubitelja šaha, postali smo klub, respektabilni ,koji se može ravnopravno boriti, nositi se sa ostalim klubovima iz lige, u kojoj nastupamo pa i više. No, nakon lijepog dolazi i ono što čovjek želi zaboraviti ili jednostavno, ne misliti o tome. Tko je do sada s voljom radio za klub, taj će vjerojatno i dalje nastavljati doprinositi razvoju kluba. Stjecajem okolnosti, neke stvari nisu se jednostavno poklopile, pa smo tako ostali i bez par dugogodišnjih, dobrih članova – igrača.

Postojimo i dalje. Ponosimo se sa “OPEN HUM NA SUTLI”. Takmičimo se u IV D ligi HŠS-a. Imamo školu šaha.

Zavirite koji puta više na naše stranice: www.skstraza.com  i naravno, lajkajte nas.

 

Josip Krklec

Predsjednik Udruge ŠK Straža

Hum na Sutli,12/2013. Ispravak 2020.