Povijest kluba

image_pdfimage_print

 

ŠK Straža osnovan je 2000 godine, od grupe rekreativaca, te je počeo djelovati-takmičiti se u šahovskoj ligi KZŽ. Klub je registriran 26.01.2001.godine.  Iste godine, ŠK uključio se u borbu za sam vrh lige, pokazajući to osvojenim trećim mjestom u kupu. Prvi predsjednik kluba postao je g.Damir Gorup, a naš najbolji igrač bio je g.Ivan Hamer. Tandem Gorup-Hamer bio je nositelj edukacije,rada u savezu kao i organizator svih takmičenja u samom klubu. Nakon dva mandata g.Gorupa do 2009,za novog predsjednika izabran je g.Ivan Hamer. Nakon dvije godine,2011 g.Hamer je podnio ostavku i izabran je novi predsjednik g.Josip Kunštek. Nakon jednogodišnjeg mandatovanja 2012,zbog osobnih razloga i on je podnio ostavku,tako da je 2013 godine izabran novi predsjednik kluba, g. Josip Krklec.

Nastavak takmičenja,u slijedećoj 2002 godini donio je još bolje rezultate, tako da je osvojeno drugo mjesto u kupu i prvo mjesto u Sutlanskoj ligi. U 2003 godini osvojeno je drugo mjesto u ligi i drugo mjestu u kupu KZŽ. Rastom kvalitete u samom klubu kao i novoregistriranih igrača u 2004 godini doprinjelo je osvajanju prvog mjesta u ligi i prvog mjesta u kupu.Nakon osvojenog prvog mjesta zaplovilo se prema trećoj ligi.

ŠK Straža nekoliko puta plasirao se i u III ligu,no bez obzira na kvalitetu tadašnjeg sastava, nekih većih zapaženih rezultata nije bilo. Rad u tom periodu,u klubu je bio jako intenzivan.Klub je uz takmičenje u trećoj , formirao i drugu ekipu za nastup u IV ligi gdje se i danas takmiči . Zadnja,treća sezona u trećoj ligi bila je 2012 godine.Vrijeme koje je dolazilo donijelo nam je ispadanje iz treće lige a i nove inicijative za bolju kvalitetu u samoj organizaciji kluba.  Inicijativa za organiziranjem otvorenog prvenstva -Opena,prihvaćena je sa velikom skepsom od samih igrača.Podršku organizaciji dao je tadašnji predsjednik g.Gorup a posebno nas je obradovala podrška općine na čelu s g.Božidarom Brezinšćak Bagolom kao i podrška tadašnje županice gđe.Sonje Borovčak. Danas smo pred organiziranjem 8 Opena, koji je prerastao u šahovsko otvoreno prvenstvo KZŽ i za kojeg svi igrači koji sudjeluju, govore,da je to jedan od najbolje organiziranih turnira u Hrvatskoj, koji će rasti i u sljedećem periodu.

Naši pojedini igrači nastupali su i na raznim takmičenjima: Open Pula,Open Velika Gorica…Uz brzopotezne turnire, klub organizira i prijateljske susrete. Jedan od takvih susreta je sa mariborskim ŠK Tabor koji traje i danas. Klub sudjeluje i u akcijama u Humu na Sutli: uklanjanje glomaznog otpada,čišćenje i uređenje javnih prostora,uklanjanje ambrozije…

Pregledom rada kluba, vidljivo je, da je klub kroz čitavo razdoblje vrlo aktivan, bez obzira na zapreke, kao što su prostorije za rad, oprema…. Kako ovih dana dobivamo mnogo čestitaka i dobrih želja ,red je da i mi sami sebi zaželimo nove prostorije, uključivanje još više aktivista u rad kluba, kao i uključivanje šire društvene zajednice u organizaciju Hum Opena,tako da on postane nositelj prepoznavanja naše lijepe općine, uz ostale humske brendove. Klub nema svojih prostorija, već djeluje u prostoru restorana “IVA”. Nadamo se, da ćemo nakon rekonstrukcije zgrade Doma kulture  i mi dobiti svoj kutak.

Sada, kada listate i švrljate po našim stranicama, slobodno Vas možemo obavijestiti, da smo postali Udruga ŠK Straža i da smo dobili svoj prostor (2015) za nastupe u Općinskoj zgradi.

Udruga ŠK Straža zahvaljuje svim sponzorima, prijateljima kluba, kao i svim ljudima dobre volje, na materijalnoj i financijskoj pomoći klubu.

Hum na Sutli,12/2013. Ispravak 2015.